Profesionālās diskusijas

LĪGUMS PAR MAKSĀJAMO ATLĪDZĪBU IZPILDĪTĀJIEM UN FONOGRAMMU PRODUCENTIEM

LĪGUMS PAR MAKSĀJAMO ATLĪDZĪBU IZPILDĪTĀJIEM UN FONOGRAMMU PRODUCENTIEM

Nosūtīja Signe Dišlere
Atbilžu skaits: 3

Ko darām?

Laikam jau esmu tikusi uz "mēles" - jau trešais zvans no LaiPa un laipni man skaidro, ka jāmaksā par TV, mūzikas atskaņošanu...

Bijām ar vīru izdomājuši, ka atstājam tikai skandas un pastiprinātāju, radot iespēju klientiem pieslēgt savu datu nesēju. Uz to man

Olita Raimunta olita.raimunta@tmgroup.lv - atbildēja, ka mēs - kā tūrisma mītnes īpašnieki esam atbildīgi par mūzikas atskaņošanu jebkurā veidā savā tūrisma mītnē! UPs - TV tak tagad katrs pats ar mobilā interneta rūteri arī var skatīt savā datorā.

Atlīdzības summa nav liela, bet uzskatu to par principa jautājumu - mums nav TV (tāda filozofija) un mūziku arī pie mums skaļi neviens neslēdz!

Es laikam padošos - šogad maksāšu atlīdzību. Sods 500 Ls ir pietiekoši biedējošs.

Atbildot uz Signe Dišlere

Atbilde: LĪGUMS PAR MAKSĀJAMO ATLĪDZĪBU IZPILDĪTĀJIEM UN FONOGRAMMU PRODUCENTIEM

Nosūtīja Signe Dišlere

Vēl reizi par šo pašu... Jāņos pie mums ieradās jāņu bērni - vieni līdzi ņemot akardeonu un flautu, citi ar skandām (diezgan jaudīgām).

Viesi parasti ārpus telpām mūziku neklausās - mums ir marķējums uz cenu dēļa , ka no 23.00 - 9.00 klusums. Izņēmums ir Jāņi, bet nu savu skaņu aprīkojumu vēl nebija neviens līdzi vedis - tad nu visu nakti pār Košragu dārdēja ārzemju estrāde, divas reizes palūdzu vismaz latviešu estrādi klausīties - uz ko man atbildēja , ka būs, būs. Nesagaidīju, izslēdzām drošinātājus.

Vai man šajā gadījumā pašvaldības policija varēja uzlikt sodu? Tā kā incidents pa "riktīgo"tiks risināts tikai šodien - esmu sabojājusi darba kolektīvam "Grupa 93 "svinēšanas prieku.Varbūt man uz šo iegūt reklāmu- iesūdzēt darba kolektīvu tiesā par mūzikas klausīšanos publiskā vietā bez licenzes? Mana kļūda  - nav līguma ar attiecīgu punktu par traucēšanu pārējiem un mūzikas atskaņošanu.

Atbildot uz Signe Dišlere

Atbilde: LĪGUMS PAR MAKSĀJAMO ATLĪDZĪBU IZPILDĪTĀJIEM UN FONOGRAMMU PRODUCENTIEM

Nosūtīja Lauku Celotajs

Labdien, Signe!

Vislabāk būtu nākamo reizi, kad saņem kādu komunikāciju par šo tēmu, pārsūtīt to Lauku Ceļotājam - mēs būtu ieinteresēti piedalīties šajā diskusijā. Ne tikai, lai atrisinātu šo konkrēto situāciju, bet arī lai precizētu informāciju par kritērijiem, ko autortiesību organizācijas izmanto pieprasot atlīdzību, kā arī saprastu procedūru kādā tas notiek.

Konkrēti iesākumā mums būtu sekojoši jautājumi:

  1. Kas ir Olita Raimunta, ko viņa pārstāv un uz kādām pilnvarām(pilnvara, līgums, kuru no organizācijām tieši - AKKA vai Laipa, utt). Pēc e-pasta adreses spriežot, minētā persona strādā telemarketingakompānijā un būtu interesanti zināt vai tā ir standarta prakse un cik kompetenta ir šada kompānija sniegt Jums konsultācijas autortiesību ievērošanas jautājumos?
  2. Vadoties no kādiem kritērijiem viņi izvēlas lauku tūrisma mītnes un kā tas tiek juridiski pamatots (likums, ministra kabineta noteikumi,  viņu likumu interpretācijas, kaut kas cits?).
  3. Būtu jauki rakstiski saņemt šos kritērijus pēc kuriem LT mītnēm būtu jāmaksā, lai varam par šo konsultēt citus saimniekus un, iespējams, diskutēt par tiem un precizēt neskaidros aspektus (skandas ir labs piemērs - tā noteikti nav mūzikas atskaņošanas ierīce mūsu skatījumā), ja mūsu  domas nesaskan ar AKKA/Laipa. Strīdīgu jautājumu gadījumā varam piesaistīt juristus un/vai ekonomikas un kultūras ministriju.

Pēc mūsu domām, šādi telefona zvani nav pieņemami/korekti. Sevišķi ar izplūdušu neskaidru motivāciju un skaidrojumu. Saimniekam vajadzētu saņemt precīzus kritērijus (vēlams rakstiskā formā) uz kuriem balstoties, viņš var izvēlēties, vai maksāt šo nodevu vai  atteikties no mūzikas atskaņošanas, līdz ar to nemaksājot šo nodevu.

Jāatceras arī (pēc mūsu rīcībā esošās informācijas), ka viesiem organizējot lielāku pasākumu, kurā tiks atskaņota mūzika pasākuma dalībniekiem, pašiem ir jākontaktē autortiesību organizācija un jāiegādājas licence tieši šim pasākumam.

 

Atbildot uz Signe Dišlere

Atbilde: LĪGUMS PAR MAKSĀJAMO ATLĪDZĪBU IZPILDĪTĀJIEM UN FONOGRAMMU PRODUCENTIEM

Nosūtīja Lauku Celotajs

Vēl nedaudz par autortiesību atļauju saņemšanu organizētiem pasākumiem ir aprakstīts LC izstrādātajā dokumentā "Prakstiskās vadlīnijas publisko pasākumu organizēšanai" (12. lappuse).  Tajā ir arī piemērs ar Lauku Ceļotāja pieredzi organizējot Sliteres Ceļotāju dienas un iegādājoties licenci no AKKA/LAA koncerta organizēšanai un lībiešu mūzikas atskaņošanai. Tur, protams, iet runa par publisku pasākumu organizēšanu ar lielāka cilvēku skaita piedalīšanos. Kādi ir kritēriji, kad lauku mājas viesu pasākums pārvēršas par tādu, kuram ir jāiegādājas licence, diemžēl šobrīd arī precīzi nezinam :(