Prasības dzeramā ūdens kvalitātei un nekaitīgumam nosaka 2017.gada 14.novembra Ministru kabineta noteikumi Nr.671 "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība" (turpmāk – noteikumi Nr.671).
Noteikumi attiecas uz virszemes un pazemes ūdeni, kas neapstrādātā veidā vai pēc speciālas sagatavošanas paredzēts patēriņam cilvēku uzturā, uztura pagatavošanai, izmantošanai mājsaimniecībā, tirdzniecībai, kā arī izmantošanai pārtikas ražošanā – apstrādē, pārstrādē, konservēšanā – neatkarīgi no piegādes veida – pa ūdensvadu, cisternās vai fasējumā.
Lai pārliecinātos par dzeramā ūdens atbilstību nekaitīguma prasībām tiek veiktas mikrobioloģisko un ķīmisko parametru analīzes – kārtējais un audita monitorings. Analīžu biežums atkarīgs no patērētā ūdens apjoma.
Ja viesu māja izmanto centralizēto ūdensapgādi, tad analīzes veic ūdens piegādātājs.
Ja viesu māja izmanto savu ūdens avotu (aku, urbumu), tad analīzes veic īpašnieks. Analīžu veikšanas biežums un izmeklējamie rādītāji noteikti noteikumu Nr.671 II. pielikuma 1.2.apakšpunktā, kā arī 2. un 3.punktā.
Ņemot vērā, ka mikrobioloģiskie rādītāji būtiski var ietekmēt dzeramā ūdens patērētāju veselību, Eiropas Komisija iekļāva rādītāju – mikroorganismu koloniju skaits 22°C, izmeklējamo rādītāju sarakstā. Minētā prasība noteikta Komisijas 2015.gada 6.oktobra Direktīvā (ES) 2015/1787, ar ko groza II un III pielikumu Padomes Direktīvā 98/83/EK par dzeramā ūdens kvalitāti, kuras prasības Latvija ir pārņēmusi nacionālajā likumdošanā – MK noteikumos Nr.671.
Ar cieņu,
Zane Ružāne
Zemkopības ministrijas
Veterinārā un pārtikas departamenta
Pārtikas nekaitīguma nodaļas vadītāja
Mob.tālr.: 26562927
e-pasts: Zane.Ruzane@zm.gov.lv