Apgaismojums

Veikala telpu racionāls apgaismojums ir ļoti būtisks – ideāli, ja tajās pieejama dienasgaisma, kas mazinātu izdevumus par elektroenerģiju gada gaišākajā laikā. Savukārt rudenī un ziemā telpās jānodrošina pietiekams mākslīgais apgaismojums. 

Daži dizaina eksperta Māra Grīnberga ieteikumi:

  • ja ir lieli logi, tas ir lieliski, bet neaizmirstiet, ka dabīgā gaisma ir no oranžas (ap 3000 kelvini krāsu temperatūra) saulrietā, līdz drūmi zilai (ap 10 000 kelvini) ziemas ēnainā vakarā;
  • ja tirgojat ēdamas vai dabisku krāsu materiālu lietas, būtu jābūt arī mākslīgajam apgaismojumam 3000-3500 kelvinu robežās. 

  • ja tirgojat gaļas produktus, jāzina, ka ir pieejamas ne tikai pa silti auksto spektru dalītas gaismas, bet arī tādas kas ir nobīdītas pa spektra līniju aveņsarkanais/ vēsi zaļais. Ar šādām lampām izgaismota gaļa vienmēr būs glīti rozā.

Pirms ķerties pie apgaismojuma izvietošanas veikalā, jāsaprot, kur un kāds tas būs nepieciešams. Mūsdienās tiek piedāvāts plašs apgaismojuma klāsts, tādēļ svarīga ir izvēlēto gaismekļu energoefektivitāte un kalpošanas ilgums. Speciālistu padomus un dažādus gaismekļus Latvijā piedāvā daudzas kompānijas, viena no zināmākajām ir SIA Paulmann.

Paulmann gaismas ķermeņi

Savukārt padomos, kas apkopoti angļu valodā portālā www.fitsmallbusiness.com , pieejama instrukcija, kā soli pa solim ierīkot apgaismojumu:

 

Plašāki, vizualizēti padomi apgaismojuma ierīkošanā (angliski) pieejami www.fitsmallbusiness.com rakstā „Kā ierīkot mazumtirdzniecības veikala apgaismojumu” (How To Set Up Your Retail Store Lighting).