Vietējie produkti ēdienkartēs. Kā integrēt vietējos produktus ikdienas piedāvājumos.
Tradicionālo un reģionālo vietējo produktu identitāte
ES valstīs ir plaši izplatīta kvalitatīvas pārtikas ražošana aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu, aizsargātu cilmes vietas nosaukumu un garantētu tradicionālo īpatnību shēmu ietvaros, kuru galvenie uzdevumi ir:
aizsargāt produktu nosaukumus no ļaunprātīgas izmantošanas;
informēt patērētājus par produktu ģeogrāfisko izcelsmi, kvalitāti, ražošanas tradīcijām;
veicināt produktu ražošanas dažādību;
radīt produktiem ar īpašām iezīmēm lielāku konkurētspēju tirgus apritē salīdzinot ar līdzīga veida produktiem.
Lai reģistrētu produktu kā Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norādes produktu (PGI) vai Aizsargātu cilmes vietas nosaukuma produktu (PDO), vai produktu ar Garantētām tradicionālām īpatnībām (TSG) (turpmāk – ģeogrāfiskās norādes shēmas), ir jāizpilda nosacījumi, kas noteikti Eiropas Savienības un Latvijas tiesību aktos.
Katrā valstī ir reģioni vai vēsturiski izveidojušās teritorijas, kuras lepojas ar vietējas nozīmes tradicionālajiem ēdieniem, dzērieniem un to pagatavošanas metodēm. Piemēram, sklandrauši, skābputra, Jāņu siers, Hardangeras (NOR) sidrs un āboli/bumbieri. Jāņem vērā, ka interesi par šiem ēdieniem un dzērieniem izrāda galvenokārt tūristi – gan pašmāju, gan ārvalstu.
Maizes diena Āraišu vējdzirnavās, 2022
Padomājiet par tām īpašajām lietām, kas ir Jūsu reģionā un tuvākajā apkārtnē. Varbūt kas īpašs tiek audzēts kaimiņu dārzos vai laukos? Varbūt tiek izmantotas īpašas receptes vai ēdienu gatavošanas tehnoloģijas? Izveidojiet sev sarakstu ar šiem “īpašajiem” produktiem un padomājiet, kam tos varētu piedāvāt un kāds varētu būt to stāsts.